Logo sommerfugl

mandag den 18. august 2008

Jill Anderson lod sin drømmemand dø

Jill Anderson
En eftermiddag for fem år siden kom Jill Anderson hjem med pizza til sin mand, Paul. Straks hun kom ind af døren mærkede hun at der var noget galt, og smed varerne i køkkenet før hun gik op i soveværelset. "Jeg er ked af det, jeg har taget nok denne gang" nåede Paul at sige før han rullede om i sengen. På pyjamassen hang der et afskedsbrev, der forklarede at han ikke kunne holde smerterne ud længere. Underskrevet "Din kære bamse, Paul". På sengebordet lå en bunke tømte medicinpakker. Morfin og sovepiller.

I sit inderste vidste Jill at Paul mente det denne gang. Hendes højeste ønske var at Paul kunne leve, men hun vidste også hvor desperat han var for at undslippe smerterne. Hun måtte sætte hans ønske over sine. To gange før havde hun tilkaldt ambulance efter at han havde taget en overdosis, som råb om hjælp. Denne gang var det udelukket at holde ham fast i livet.

Jill Anderson

De havde kendt hinanden i 10 år, og lige før de blev gift efter to år, fik Paul influenza-lignende symptomer, der ikke gik væk. En lang række læger kom ikke frem til en diagnose, kunne ikke forklare hvorfor han var udmattet og øm hele tiden. De fandt selv frem til at det måtte være CFS. De afskar kontakten til hans familie, som mente at han skulle til psykiater. Som årene gik udviklede symptomerne sig til det værre, han beskrev sine konstante smerter som at have tandpine i hele kroppen. Lægernes forslag var piller mod depression. Blot det at vaske og barbere sig blev en kamp, og hans håb falmede sammen med hans helbred.

Klipper snorene
Mens Paul lå døende i sengen holdt Jill sig beskæftiget nedenunder. En varm og fredelig juli-aften. Hun plukkede nogle blomster til sengebordet, og holdt øje med ham hele natten, tørrede sveden af hans pande mens han sov. Hun lå ved siden af ham og fortalte hvor meget hun elskede ham. Næste morgen udåndede han. Det var som det skulle være, en værdig død uden smerter. Han blev 43.

Deres læge kom da hun ringede senere på formiddagen, og bekræftede at Paul var død. Fordi han døde hjemme, skulle politiet tilkaldes. Hun blev afhørt to gange, troede at det blot var rutine. Efter at begravelsen var overstået, kom den ene af betjentene igen, og arresterede hende som mistænkt for hjælp til selvmord, og manddrab. Hun rystede mens han læste hendes rettigheder op for hende, kunne ikke tro hvad der skete. Hun havde intet forkert gjort, alt skete i ren kærlighed. En forbrydelse?

Hendes pas blev inddraget, og hun blev forbudt at tale med sin afdøde mands familie. Hun tænkte på hvor forfærdet Paul ville have været, dette var det sidste han ville have ønsket. Hun savnede ham meget, men måtte udsætte sit sorgarbejde mens sagen blev behandlet. Som månederne gik faldt hendes helbred fra hinanden på grund af konstant stress, oveni sorgen. På årsdagen for hans død blev hun hasteindlagt på intensivafdeling med lungebetændelse.

Efter fjorten lange måneder blev hun sigtet for manddrab, at det var hendes pligt at gribe ind da hun opdagede hvad han havde gjort. Hun risikerede op til 15 år i fængsel. Mens sagen og deres privatliv blev pillet fra hinanden i 6 dage foran nævningene, var hun aldrig i tvivl om at hun havde gjort det rigtige. Den sikkerhed gav hende styrke. Da hun blev frifundet, skyllede følelserne ind over hende. Fri. Lettet og vred. Efter næsten to år. Da nævningene forlod retten, så hun tommelfingre opad, og læber formende "held og lykke". Hun var rørt. Det var ikke blot en sejr for hende, men også for Paul.

To træer i tågen

Dette var et sammendrag fra en artikel som den Engelske avis The Guardian bragte i dag, baseret på fakta fra samtaler med Jill.
Flere artikler om Sagen med Jill og Paul:
Sagen minder mig kun alt for meget om min egen historie med at jeg lod min kæreste begå selvmord, da livet blev uleveligt. Og samtidig ganske anderledes.


0 comments:

Logo sommerfugl