Logo sommerfugl

lørdag den 24. november 2007

Ingen hjælp at hente for 13-årige Megan

Du skal da være min mor,
du skal da være på min side
Megan Meier
Dette var den 13-årige Megans sidste ord til sin mor før hun gik op og hængte sig i sit skab. Hun var lige blevet skældt ud for at have brugt grimme ord. Megan havde forsvaret sig mod grov mobning på MySpace, og var helt ude af den. Kort tid før havde hun grådkvalt ringet til sin mor, for at få hjælp og støtte. Det fik hun ikke.

Mobningen kom fra en profil der præsenterede sig som en 16-årig dreng, der i ugerne forinden var blevet Megans ven. Men pludselig vendte venligheden til mobning. Senere viste det sig at profilen var oprettet af en mor til en tidligere veninde af Megan Meier, som "legede" med den psykisk svage piges følelser. Altså bliver Lori Drew nu beskyldt og forfulgt for at have presset Megan i døden.

Ingen tvivl om at det var et svinsk nummer at lave med en usikker teenage pige, men jeg tror at det var gået hurtigt over hvis Megan havde fået sin mors støtte da hun havde brug for den.

Men der var ingen hjælp at hente, ingen på hendes side. Tværtimod. Altså hængte hun sig. En sørgelig historie.

Selvfølgelig har jeg undladt mange aspekter, læs mere her i artiklen "Pige begår selvmord efter mobning på MySpace", eller den mere komplette "A real person, a real death". CNN har også et interview med forældrene (søg på "meier"), hvor moderen (Tina Meier) vedgår at hun aldrig vil tilgive sig selv.
This is the part I'll never forgive myself for, because she was looking for me to help calm her down like I always did and be there for her. And I was upset with her because I didn't like the language that she was using. And I was upset that she didn't listen to me sign off when I told her to. And so I was aggravated with her about that and told her that she knew better. And she just said to me, "You're supposed to be my mom. You're supposed to be on my side."

And she took off running upstairs.

Jeg synes at dækningen sætter alt for meget fokus på det med Internet og MySpace, og næsten glemmer at datteren forgæves skreg om hjælp lige før hun hængte sig. Men det er jo blevet "in" at skælde ud på de "nymodens" omgangsformer. Og glemme de mere besværlige fakta, der er lidt dybere i sagen.

6 comments:

Anonym sagde ...

Jamen, jeg er meget enig med dig i, at Megan manglede støtte fra sin mor umiddelbart før selvmordet.
Problemet er bare, at moderen ikke havde en chance for at vide det ... og nu vil det forfølge hende resten af livet.

Moderen var måske uopmærksom, fordi hun var midt i noget, da Megan ringede - eller hun var inderligt træt af at høre om "fiktive" My Space cybervenner, som forfulgte hende - og måske følte moderen, at Megan blev ved med selv at opsøge konflikterne ved at logge ind på sin profil i stedet for andre alternativer, f.eks. oprette en ny profil eller helt droppe My Space.

Der kan være så mange grunde, ikke?

Mit budskab er, at vi ikke kan tillade os at dømme Lori som skyldig i Megans selvmord. Og da slet ikke udøve selvtægt på den uhyrlige måde, som i øjeblikket sker.

tosommerfugle sagde ...

Tjah, det der slår mig er såmænd ikke så meget at moderen lod Megan løbe op til sig selv, uden at se at der var brug for atøtte. Selvfølgelig kunne hun ikke forudse hvad der skete.

Det der støder mig er at hun direkte skælder Megan ud, var chokeret over at pigen brugte mindre pæne ord. Det fyldte åbenbart mere end den mobning som Megan forgæves prøvede at forsvare sig imod.

Mit ærinde er nu ikke at uddele skyld. Men jeg tror på at Megan havde levet nu hvis hun havde haft lejlighed til at føle at i det mindste mor var på hendes side.

Kæden hopper af når lige netop moderen selv kaster med mudder, og får hjælp til dette af medier og lige netop den voldsomme hetz gennem kommentarer og blogs fra nogen som er helt med på at forarge sig over en saftig skandale.

Jeg har ikke set andre gøre det som jeg bevidst vælger at gøre her - at se tingene fra Megans side. Der synes jeg at hendes sidste melding fortæller en hel masse.

Anonym sagde ...

Jeg tror også, du har ret i, at Megan ikke ville have begået selvmord, hvis hun var blevet mødt med forståelse … eller i det mindste ikke var blevet mødt med skæld ud for at forsvare sig mod mobberne. Det betyder ikke, at det var moderens skyld, at hun begik selvmord.

Det viser derimod, hvor vigtigt det er at respektere, acceptere og forsøge at forstå andre. Især børnene, som ikke helt kan overskue konsekvenserne af deres handlinger. Jeg er overbevist om, at Megans handling var et nødråb om hjælp mere end et planlagt, bevidst selvmord.

Min kæde er hopppet af samme sted som din, tror jeg ...

tosommerfugle sagde ...

Jeg er helt enig i alt hvad du skrev :-)

I øvrigt kan jeg tilføje at jeg på denne blog netop udvælger sager ud fra perspektivet med at aøge at respektere, acceptere og forstå den som søger døden - også i tilfælde hvor jeg ikke ser døden som en god løsning.

Vort samfund er præget af fordomme og berøringsangst omkring døden og i endnu højere grad selvmord. Det prøver jeg at være med til at pille lidt ved......

Anonym sagde ...

Og jeg har læst rigtig meget, hvis ikke det hele, på din blog her.

Jeg har meget stor respekt for dit mod og for din beslutning om at respektere, acceptere og forstå din kærestes valg. Og ikke kun det - også din beslutning om at fortælle det hele til politiet og stå ved det skete. Respektindgydende!

Jeg er ikke i tvivl om, at det har været - og er - barskt for dig.

tosommerfugle sagde ...

Mange tak for de pæne ord :-)

Når vi undervejs, og til sidst, holdt respekten og kærligheden i fokus, var jeg egentlig ikke i tvivl om at det ville være forkert at dække mig bag en skamfuld løgn.

Det mest barske var egentlig at se hvordan hun løbende måtte lade sig nøje med at se mindre og mindre ting som livets små højdepunkter. Til sidst fandt hun glæden i at kunne komme ud og sidde i skyggen.

Hun bad mig tit om at huske hende for det gode. Det gør jeg bl.a. gennem denne blog......

Logo sommerfugl