Logo sommerfugl

torsdag den 17. juli 2014

Ærkebiskop Desmond Tutu støtter aktiv dødshjælp

Desmond Tutu

Den afgåede ærkebiskop og nobelpris-vinder Desmond Tutu kæmper for menneskerettigheder, også til døende mennesker. Det vil også sige at mennesker skal have lov til at få en værdig død, også når deres forestillinger herom indebærer hjælp til at dø.

Han har tænkt over livskvalitet kontra at blive holdt i biologisk live ved hjælp af maskiner. En kostbar behandling, som ikke giver en god livsafslutning, med mindre det er noget som den døende selv ønsker sig. Hellere bruge pengene på dem som har gavn af behandling.

Konkret begræder han hvad der blev gjort ved hans gode ven Madiba (Nelson Mandela), der netop fik sin krop holdt i gang selv om han reelt var død.

Kort sagt har han de sædvanlige fornufts-prægede argumenter for at give mennesker mulighed for at få mere indflydelse på hvordan og hvornår de dør. Det bliver kun lidt usædvanligt i kraft af at han har en fortid som ærkebiskop på et kontinent hvor kristne missionærer desværre har udbredt en fundamentalistisk kristendom, med meget hårde standpunkter.

Når Desmond Tutu ud over aktiv dødshjælp også støtter både fri abort og homoseksuelle ægteskaber har det fået nogle til at kalde ham for "Satans søn".

The Guardian bringer et åbent brev fra Desmond Tutu:


0 comments:

Logo sommerfugl