Logo sommerfugl

tirsdag den 14. januar 2014

New Mexico: Dødshjælp er palliativ behandling

New Mexico state seal - Crescit Eundo - It grows as it goes
Den amerikanske delstat New Mexico har en lovgivning som forbyder hjælp til selvmord. Sammen med to læger bad en patient en domstol om en kendelse, med forhånds-afklaring af om loven omfatter lægens hjælp til at en døende patient får muligheden for selv at fremskynde sin død. Det ville typisk være med en ordination af Pentobarbital, et gammelt sovemiddel der er meget velegnet til at få en smertefri død på en forholdsvis let måde.

Spørgsmålet var om det skal regnes for et selvmord, når en døende patient får friheden til at "slukke lyset" i rette tid. Hensigten er jo ikke at dø, men er blot udtryk for at patienten kan disponere over en del af den palliative behandling. En patient skal ikke lide unødigt. Det er ikke sikkert at den bedste behandling er at holde fast i sidste rester, som ikke igen kan blive et gode for patienten. Et egentlig selvmord foregår alene, mens en planlagt afslutning af terminalfasen naturligt sker i samarbejde med læger og familien, uden at disse behøver føle skyld over at være med til det allersidste. At holde den døende i hånden mens livet ebber ud må være idealet når et familiemedlem skal dø.

Aja Riggs har kræft i livmoderen, i remission

Grundloven for New Mexico har som borgerrettigheder at staten ikke må fratage mennesker livet, friheden eller ejendom, uden at det sker i klar overensstemmelse med loven, og retfærdigheden. Den personlige frihed må ikke begrænses uden en høj grad af retssikkerhed. Dommeren Nan Nash kunne godt læse loven, og forstå en patients mulige situation.
This court cannot envision a right more fundamental, more private or more integral to the liberty, safety and happiness of a New Mexican than the right of a competent, terminally ill patient to choose aid in dying. If decisions made in the shadow of one’s imminent death regarding how they and their loved ones will face that death are not fundamental and at the core of these constitutional guarantees, then what decisions are?
[...]
The Court therefore declares that the liberty, safety and happiness interest of a competent, terminally ill patient to choose aid in dying is a fundamental right under our New Mexico Constitution.
En meget klar håndhævdelse af den personlige frihed, i en banebrydende dom. Kendelsen siger altså at det ikke kan være forbudt for en læge og patient at planlægge den palliative behandling i terminalfasen, når døden kan være det mindst ringe. Det forekommer sandsynligt at sagen vil blive appelleret til delstatens højesteret, men det er svært at se hvordan en indgriben mod autonomien kan retfærdiggøres.

Kendelsen betyder på den anden side at dødshjælp, som hjælp til hvad der ikke er et selvmord, dermed er tilladt, men kun at det ikke automatisk er forbudt. En læge som går med til at hjælpe en af sine patienter på denne vigtige måde, står til ansvar for at have givet en så god behandling som muligt, og at diagnosen kunne stilles med stor sikkerhed. Når vi har nået terminalfasen, er der dog rigtig mange tilfælde hvor der ingen tvivl er om hvordan det går. Som en selvfølge er det primært patientens egne værdier og beslutning, der må være det essentielle.

Desværre tager de danske domstole ikke den personlige frihed ligeså alvorligt.Compassion & Choices:


0 comments:

Logo sommerfugl