Logo sommerfugl

torsdag den 29. november 2012

Allegori på forgængeligheden - Karel Dujardin

Karel Dujardin: Allegori på forgængeligheden
Dreng, der blæser sæbebobler
Allegori på forgængeligheden
Karel Dujardin, 1663
Statens Museum for Kunst, KMSsp561


Den hollandske kunstner Karel Dujardin malede dette underfundige memento mori billede i 1622. Dengang var de skrøbelige sæbebobler et meget brugt symbol på livets forgængelighed. Og her leger den engle-lignende drengefigur med at blæse bobler, og venter med stor fornøjelse på at se dem springe.

This Life, which seems so fair,
Is like a bubble blown up in the air
By sporting children's breath,
Who chase it everywhere.


Sådan kan livet ses, Homo bulla est - "Mennesket er kun en boble", men allegorien er også med reference til den romerske lykkens gudinde, Fortuna, der ofte afbildes rullende hen over havet på en kugle. Også lykken er skrøbelig og omskiftelig. Carpe diem!

Billedet er forresten med i en aktuel afstemning, hvor Statens Museum for Kunst tæller stemmer for hvilket af ti kunstværker som skal digitaliseres i gigapixel-opløsning til Google Art Project. Her ligger mange værker allerede i opløsninger svarende til et godt digitalkamera. Gigapixel vil sige omkring 100 gange bedre, eller omkring 500 HD skærmbilleder, svarende til at kunne se penselstrøgene gennem en kraftig lup. Jeg har dog stemt på et andet af billederne, Kalkemanden.


0 comments:

Logo sommerfugl