Logo sommerfugl

fredag den 11. maj 2012

1001 nats censur

1001 nats 'eventyr' - Arabian Nights by Dušan Petričić


2 comments:

Irene Dam sagde ...

Sheherazade redderede livet ved at forælle historier, der altid blev leveret, så de måtte afbrydes ved daggry:
”Derefter smilede Scheherezade og tav, og kong Schahriar sagde til hende: ’Oh Scheherezade, hvor nætterne er korte, når vi hører dig fortælle!’ Og Scheherezade sagde hertil: Ja, oh konge, men jeg tror alligevel, at jeg allerede i nat, hvis du tillader det, vil fortælle dig en historie, som du vil finde langt mere værd at lytte til end alle dem, du allerede har hørt...”
... og den bitre og kvindehadende konge endte med at blive forelsket.

Fortællinger...isædeleshed dem som kun kan fortælles i mørke... og uden censur.... er både livsbekræftende.... og udmattende :-)

tosommerfugle sagde ...

Kong Shahrayar møde en kvinde som var stærkere end hans foragt, modbeviste hans fordom om de troløse og svigefulde kvinder, som blot ville bolle hvem som helst bag hans ryg. En kvinde som var psykoterapeut for hans traumer.

Historier som kunne formidle indsigt og forståelse, og uden at sex var noget farligt.

Det er påfaldende hvordan historierne er blivet omskrevet ved "oversættelse", med censur mod det erotiske, eller modsat med stærkt øget fokus på at være pornografiske historier.

Jeg ser en parallel til hvordan virkelighedens arabiske verden i vesten omtolkes ud fra de budskaber som forskellige fortællere ønsker at fortælle, i stedet for blot at formidle forståelse.

Sandheden er tilsyneladende ilde hørt, hvis den ikke lever op til forventningerne....

Logo sommerfugl