Logo sommerfugl

onsdag den 2. maj 2012

Umulig ramme om livet

'La vie en rose' by Sandro del Prete
Sandro del Prete: La vie en rose2 comments:

Irene Dam sagde ...

Den snævre rammer kan være livets selv, som i sin begrænsede varighed skærper hengivelsen (så rammen det intense øjeblik vil overskrides) men også øger angsten. Alt går tabt. Som i Emil Aarstrups digt:


Angst
Hold fastere omkring mig
med dine runde Arme;
hold fast, imens dit Hjerte
endnu har Blod og Varme
Om lidt, saa er vi skilt ad,
Som Bærrene paa Hækken.
Om lidt, er vi forsvundne
Som Boblerne i Bækken.

"Erotikken går hånd i hånd med døden. Tilværelsens erotiske element er ikke uproblematisk, men præget af en bevidsthed om kærlighedens og lidenskabens forgængelighed. Digtet er udtryk for en blasfemisk tankegang, der bæres af det forhold, at der intet er efter døden. Boblerne brister og forsvinder, hvilket fremkalder en angst, der gør øjeblikket inden – lidenskaben – så mere intens, idet den aldrig kan vare ved. Samtidig kan digtet også læses som udtryk for en angst knyttet til ’den lille død’ – den ukontrollable orgasme. Aarestrup arbejder altså med et væld af antydninger, også i et lille digt som Angst" (fra Litteratursiden.dk)

tosommerfugle sagde ...

En snæver og fast ramme kan give tryghed, og ja - derved plads til hengivelse. Men denne ramme kan ikke virkelighedgøres i vore tre dimensioner. Snedkeren ville blive ganske forvirret, og glemme sine drømme om det lyserøde liv.

Så vi må holde fast om hinanden, så længe vi kan, mens vi endnu kan, og være hinandens åbne og frie ramme. Den frihed som kommer af at give og ikke kræve. Så er der plads til lidenskaben og den lille død uden angst. Der er ikke brug for en konrollerende ramme, og ikke brug for angsten for den store død.

Rosen skal have sine torne.

Logo sommerfugl