Logo sommerfugl

onsdag den 4. februar 2009

Kanin selvmord

Bunny suicide


7 comments:

Anonym sagde ...

Sommerfugl..
Hvordan tror du døden vil opleves? Kommer det an på hvordan man dør? Eller? Hvad er efter din mening den letteste død? Det henviser ikke til selvmord nødvendigvis, men bare døden generelt. Men det udelukker måske ikke "aktiv dødshjælp..." som jo kan være en lettere død end en naturlig død...

tosommerfugle sagde ...

Jeg vil gå ud fra at dødsoplevelsen afhænger meget af hvilke vilkår hjernen har for at fungere op til og under dødsøjeblikket. En ekstremsituation som at være lige op ad en kraftig bombe må medføre at hjernen bliver knust så hurtigt at der næppe er tid til at opleve noget.

Ved en mere fredelig død tror jeg grundlæggende set at døden er ophøret af oplevelse. Så bliver spørgsmålet hvad der opleves forud. Hvis det er et hjertestop, ophører blodomløbet jo, og dermed iltforsyningen til hjernen. I løbet af nogle minutter dør mere og mere af hjernen. Jeg vil tro at bevidstheden ophører på et relativt tidligt punkt i denne proces.

Dem som i princippet har været døde, men er blevet genoplivet, er nok dem der kommer tættest på at kunne give et svar. Nærdødsoplevelser. Hyppige elementer i disse er noget med dragen mod stort lys og en form for skønhed. Mange med en tro på noget religiøst/spirituelt tolker oplevelsen i sammenhæng med denne. Forsøg på "videnskabelige" forklaringer går på at det er følger af iltmangelen. Dette passer også med at druknende fortæller om en næsten "behagelig" oplevelse.

Som jeg ser det, er der ikke noget der tyder på at det er slemt at dø, Eller som udtrykt i billedbogen And, Døden og tulipanen: Det er ikke Døden, man skal være bange for - det er det, der forårsager den. ... Døden er den barmhjertige tilstand, der gør en ende på ulykken og er ikke årsagen til den.

Altså tror jeg at en god død mere handler om at sikre at tiden op til døden ikke går med lidelse og elendighed.

Og det er netop der at selvmord eller aktiv dødshjælp kan komme ind i billedet.

En metode, som umiddelbart lyder tiltalende er en overdosis af et passende sovemiddel (typisk et barbiturat). Altså at falde i søvn, og at sovemedicinen derefter sætter kroppen helt i stå.

En mulighed hvis der ikke er et tilstrækkeligt stærkt medikament bliver at supplere med en pose, for at blive kvalt under søvnen. Og det er jo ikke til at spørge om der blev "lejlighed" til at vågne under kvælningen. Det lyder også som om kvælning med kulilte eller helium, med stor omhu, kan gennemføres på en pæn måde, altså uden at det bliver til en slem oplevelse.

Anonym sagde ...

Jeg tror den mest oplevelsesRIGE død, er at leve sig ihjel....

At overleve fremfor at leve er utvvlsomt den værste. Form for død.- Den levende død.

Anonym sagde ...

"Vi er de vilde kaniner med meget lange ører, alt..."

Jeg vil leve mig selv til døde. Fremfor at være levende død.
Det er da en begyndelse. På noget. Hvadenten det er det ene eller det andet :D

tosommerfugle sagde ...

"... alt hvad I hvisker og siger kan vi høre ..."

Ja, at overleve som levende død er det ikke værd. Leves skal der. Ja.

Spørgsmålet bliver jo så "bare" hvad det praktiske omkring at leve sig ihjel vil sige ;-) Noget med at sørge for at dø hurtigt, mens livet leves?

Anonym sagde ...

Nope: leve så intenst, at døden bliver en smuk afslutning på veludført dont.

Engang om laaaaang tid :D

tosommerfugle sagde ...

Enig i begge dele :-)

Men der bliver jo stadig det "praktiske arrangement" omkring afslutningen ...

Logo sommerfugl