Logo sommerfugl

lørdag den 16. maj 2015

L.A. Ring: Ung pige, der ser ud af et tagvindue

L.A. Ring: Ung pige, der ser ud af et tagvindue (1885)

Et tidligt overgangsmotiv af L.A. Ring. Den unge pige der se ud af tagvinduet udstråler en længsel. Efter hvad? En kæreste, der måske, måske ikke kommer? At komme ud i verden? Mod det forestående voksenliv? En længe ventet besøgende? Måske endda kunne det være døden.

Det kunne være en overdreven fortolkning at lægge noget i det kors som vindues-sprosserne danner. Det behøver jo ikke være andet end en naturalistisk gengivelse, men der varr næppe noget som blot var tilfældigt, når Laurits Andersen Ring gik til lærredet med et tærskelmotiv. Korset kunne såmænd også symbolisere en korsvej i den unge piges liv. Hvad skal hun nu?

Statens Museum for Kunst bruger i undervisningsmateriale Indblik, "L. A. Ring. På kanten af verden" disse ord om værket:
Verden ligger åben for pigen, der med et fjernt udtryk kigger ud af tagvinduet over Københavns virvar af bygninger. Den buede metalarm støtter det tunge, opslåede vindue, og omkring det grå himmelfelt holder rummets linjer hinanden i skak i en kompliceret komposition af skæve vinkler. Ring har beskåret motivet, så det minder om et fotografi, et snapshot fra hverdagen i hovedstaden. Udsnit af helheder og tilfældige bevægelser fanget af et kamera inspirerede periodens kunstnere til malerier som Rings pige i vinduet. Dér, på den snævre plads mellem det mørke kammer og himlen, rækker hun sig mod åbningen, indfanget som i et øjeblik og fastholdt for eftertiden.


0 comments:

Logo sommerfugl