Logo sommerfugl

søndag den 15. februar 2015

Krudttønden, terror og Danmark

Krudttønden, Østerbro, København

Skal vi nu, her i den lille Danske andedam, nu til at gøre endnu mere for at beskytte os mod terror? Gårsdagens angreb mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro, og ved den jødiske synagoge på Krystalgade i det indre København, bringer terror-spørgsmålet endnu mere i fokus, især med den friske erindring om det nylige slagteri på Charlie Hebdo i Frankrig. Det billede som tegner sig af morderen er i øvrigt at det ikke var udtryk for nogen omhyggelig planlægning, eller effektiv gennemførelse. Det var lidt primitivt blot at begynde at skyde udenfor indgangen til Krudttønden.

Grundlæggende set var det ingen overraskelse at der kom et attentat i Danmark, det måtte ske før eller senere. Det var jo også lykkedes for politiet i samarbejde med PET og andre efterretningstjenester at stoppe tidligere planer om terror-overfald i Danmark. Ikke denne gang, og sagen er at det ikke er realistisk at hindre alle politisk motiverede bevæbnede overfald, med mindre vi taler om et ekstremt og ret ufrit overvågningssamfund.

Politiet gjorde deres arbejde, og havde vagtposter til stede på begge ramte steder, hvilket jo ses i at alle fem sårede var betjente, som desværre ikke lykkedes med at ramme gerningsmanden i skudvekslingerne. Selvfølgelig er det tragisk med de to civile Danskere som blev dræbt, men i det store spil er det dog kun ganske få.

Når vi heller ikke bevilger mange penge til at at gøre det til en top-prioritet at hindre dødsfald ved ulykker i trafik og andre steder, er det udtryk for om kan betale sig. Må det koste en milliard kroner at redde ét menneskeliv? Må det koste den personlige frihed? Spørgsmålene kunne lyde lidt kyniske, men når vi ser på prisen for maksimal sikkerhed, er det umuligt at undgå at mennesker bliver kvæstet eller dræbt, med eller uden egen skyld. Her er terror blot en ganske lille risiko, sammenlignet med så meget andet. Jeg bliver bestemt ikke bange for om det bliver mig næste gang, heller ikke selv om jeg havde min gang i Københavns Kommune. Det er farligere at færdes i trafikken. Meget større risiko for at omkomme.

Statsminister Helle Thorning sagde noget i retning af at vi i Danmark ikke kan finde os i at et sådant angreb kunne ske. Jeg vil tværtimod sige at jeg ikke ville kunne finde mig i et samfund som effektivt kunne hindre "amatør-terrorister" i at dukke op til overfladen, og lave et par banale angreb. Det ville koste alt for meget, i tabt frihed.

Det skal vi ikke give køb på.


0 comments:

Logo sommerfugl