Logo sommerfugl

tirsdag den 9. december 2014

Rembrandt: Stilleben med pige og døde påfugle

Rembrandt van Rijn: Still life with two dead peacocks and a girl (~1639)

Et sjovt Rembrandt-billede, synes jeg. På den ene side er det en ganske klassisk stilleben, med frugter og døde dyr. Klar til et rigt måltid, måske en fest. På den anden side er de to døde påfugle malet mere makabert end den afdæmpede stil som ellers er typisk for et stilleben maleri.

Den ene hængt op med hovedet ned, spredte vinger, og næbbet åbent - som i et dødsskrig. Den anden ligger tungt på bordpladen. Hovedet rager ud, og kaster en skygge på kanten. Silende blod for at understrege den barske død for de to flotte fugle. De er høstet, som frugten bag dem.

Pigen er lidt i baggrunden, stille og rolig. Hende fortolker jeg som det centrale element i billedet. Egentlig står hun blot og kigger meget eftertænksomt. Måske er det første gang hun tænker over liv og død. En historie kunne være at hun glædede sig over at lege med påfuglene kort forinden. Da de var levende og stolte fugle. Nu er de døde, klar til flåning og slagtning. Til snart at blive spist. Det var meningen med deres liv. Pigen kunne jo også have været død, og hængt blodigt op.

Ja, du skal dø. Memento mori. Husk det når du leger.


0 comments:

Logo sommerfugl