Logo sommerfugl

lørdag den 29. august 2009

Schweiziske køer springer i dybet

En aktuel mystisk historie fra Schweiz, Soustal i nærheden af landsbyen Lauterbrunnen. En af de lokale fandt 28 køer og tyre under en klippevæg. De var tydeligvis faldet flere hundrede meter ned, og dræbt øjeblikkeligt. De døde køer er fløjet væk med helikopter, og bliver undersøgt. Ingen umiddelbare resultater.

Døde køer nedenfor klippevæggen

Kvæget plejer at færdes på bjergsiderne i Alperne, og har ingen problemer med at undgå de farlige steder. Det kan da ske et styrt en sjælden gang, men ikke en hel flok. Der er heller ingen store rovdyr som kunne skræmme dem. Og de havde græs nok. Så hvad sker der mon?

Generelle spekulationer går på om de kan være skræmt af tordenvejr. Eller blot løbet i flok. Men det synes jeg nu ikke lyder helt overbevisende. En fristende men dårlig spøg er at foreslå kogalskab som årsag.

En anden spekulation er foderforgiftning, via tilskudsfoder. Fra Danmark kendes der tilfælde af køer som er gået amok efter at være fodret med halm behandlet med ammoniak. De derved dannedes sukkerstoffer skulle hjælpe kvæget med at optage energien. Men intet peger på en sådan historie i Schweiz, hvor køerne jo netop går på græs i bjergene.

Alpekøer på kanten

Hvis det var mennesker, kunne det næsten ikke være andet end kollektivt selvmord, af en mere eller mindre mærkelig grund. Men det antages ikke at kvægets tankevirksomhed rækker til eksistentielle kriser.

Lauterbrunnen0 comments:

Logo sommerfugl