En aktuel mediehistorie handler jo om den 19-årige Carina Melchior, som efter en ulykke var døden nær på Aarhus Universitetshospital. Lægerne var overbeviste om at hjernedøden ville indtræde i løbet af få dage, og tog i god tid en tung snak med den sørgende familie. Hvad de sagde til organdonation, hvis forventningen om den uigenkaldelige hjernedød blev til virkelighed. Lægernes vurdering var at der allerede var meget svære hjerneskader, og at pigen aldrig ville kunne vågne fra sin coma alligevel. Det godkendte familien, ud fra en tro på at det havde Carina selv ønsket.
Som bekendt blev det i stedet lidt af en solstrålehistorie. Den unge kvinde fik det meget bedre, og håber snart at kunne ride på sin hest, Mathilde, igen. DR1 dokumentaren har vist den opsigtsvækkende historie, og det har vakt debat. Sært nok er der mest debat om noget som slet ikke er et problem. Nogen laver politisk plattenslageri på at der er brug for regler der forbyder lægerne at snakke om mulig organdonation før hjernedøden er konstateret. Jeg mener i stedet at det er direkte bedre at gøre det mens der dog er lidt mere ro på. Det kan også give de pårørende tid til at sove på spørgsmålet, i stedet for en "hurtig beslutning".
Her synes jeg at lægerne har forvaltet deres hverv på en måde som fortjener ros. Desværre har de på andre punkter fortjent dadel. Vurderingen om at det her var absolut håbløst var jo forkert, men alligevel faldt ordene med stor skråsikkerhed til familien. Det er nok lige hårdt nok at kalde det for "lægefejl", men godt er det sgu heller ikke. Naturligvis kan lægerne ikke altid vide hvordan tingene vil udvikle sig, deres fag har jo sine begrænsninger. Det havde dog været klædeligt at udtale sig i bare lidt mere forsigtige vendinger, end sådan noget her fra "Pigen der ikke ville dø":
»Hvis hun overlever det her, ville det blive med svære, svære hjerneskader, og hun ville blive en tung plejehjemspatient, og det er der jo ikke nogen, der ønsker«, siger overlæge Benedicte Dahlerup til familien i DR 1 Dokumentaren.Videre:
»Er der slet ingen connection deroppe«, spørger Carinas mor og vender øjnene opad.Disse meget hårde og kontante ord må være seje at æde i sig selv igen. Overlægen er nu sygemeldt, og på psykologhjælp.
»Nej. Man kan se, at det er ved at ebbe ud med hjernefunktionen«, svarer overlægen.
Overlægen uddyber herefter, at hjernedøden endnu ikke er indtrådt, men at den vil indtræffe.
»For hende vil jeg ikke ønske, at hun overlever«, siger overlægen.
Familien blev også nødet til at tage stilling til at slukke respiratoren. Slut. Et døgn senere var Carina ved at vågne og lægerne havde besluttet at genoptage behandlingen. Efter tre uger blev hun udskrevet til genoptræning, hvor hun er ved at lære de grundlæggende ting igen. Måske slipper hun ikke helt uden men, men der er rigtig god grund til at håbe at hun kan få et rimeligt liv.
Selv om det var for dårligt at lægerne nærmest var ved at skrive dødsattesten, giver sagen nu ikke nogen som helst grund til bekymring omkring "for tidlig" organdonation. Her er der nogle meget konkrete undersøgelser, som med stor sikkerhed kan påvise at "pæren er slukket". Det er noget helt andet end erfaringsmæssige vurderinger, med deres indbyggede usikkerhed, og tilbøjelighed til en lidt for sikker forventning.
Jeg synes at det er en rigtig dårlig idé når sundhedsminister Astrid Krag taler for at indføre stramme regler omring at tale med familien om organdonation. På dette punkt var der intet problem, for lægerne gjorde det godt. Det er menneskeligt og fornuftigt at tage snakken undervejs, men det skal bare ikke være pakket ind i brutale ord om at pigen var helt færdig med at se godt ud.
Politiken:
- Slukkede for levende patient: Nye regler skal forhindre læger i at stirre sig blinde
- 'Pigen der ikke ville dø' opnår svimlende seertal
- Transplantationsgruppe: Danskerne kan godt gennemskue Carina-sagen
- Udsendelse skaber kø for at komme ud af donorregister
- Organdonor vågnede op - nu er nye retningslinjer på vej
- Minister kræver ens regler: »Samtalen skal først finde sted, når hjernedøden er indtrådt«
- Cheflæge på Carinas hospital: Sagen skal ikke udløse ministerindgreb
- Overlæge advarer minister: »Det er absurd og en meget dårlig idé«
0 comments:
Send en kommentar