Danilo Terrida søgte den 14. oktober 2011 hjælp hos sin læge. Efter en kort telefonkonsultation fik han ordineret "lykkepiller", den antidepressive medicin sertralin. På kun 8 minutter var lægen kommet frem til diagnosen depression. Den 20-årige unge mand, der gik på Søfartsskolen i Frederikshavn, havde været ked af det i et stykke tid, og følte behov for hjælp til at få det bedre. Tilsyneladende havde han ikke nogen alvorlig krise med det psykiske, men havde haft det svært, og var langt væk hjemmefra. Det kan siges at han nu for alvor skulle til at være voksen.
Den 25. oktober ringede han til sin familie i Gentofte, og de snakkede bl.a. om at Danilo havde været ude at løbe. "Jeg har det fint, mor". De vidste dog at han "hang med hovedet", og kedede sig langt væk fra sine vante omgivelser. Samme dag lagde han en foruroligende besked på Facebook, og ringede til venner på Søfartsskolen for at fortælle at han ville begå selvmord. Ingen troede ham. Senere blev han fundet, han havde hængt sig fra en kran. Det var altså ment helt alvorligt.
Hans far, Denis Terrida, var ellers på vej mod Frederikshavn, efter at Danilos bror, Daniele Terrida havde set den mystiske Facebook-opdatering. Han kom kun halvvejs før politiet ringede med den tragiske nyhed.
Ud over sorgen blev familien vrede over forløbet. De mener ikke at sønnen havde en egentlig depression, og har det forståeligt nok meget skidt med den måde medicinen blev udskrevet på. Under punktet "særlige advarsler" indeholder indlægssedlen følgende rammende ord:
Der er set øget risiko for selvmordstanker og selvmordsadfærd hos unge under 25 år i starten af behandlingen. I de første uger skal man være opmærksom på tegn på evt. selvmordstanker eller selvmordsadfærd hos alle - særligt hvis der tidligere har været tilfælde af selvmordsadfærd. Hos børn og unge under 18 år ses en øget risiko for både selvmordsadfærd og agressivitet.Videre anbefaler Sundhedsstyrelsen at læger tager mindst to samtaler med unge under 25 år, inden de udskriver lykkepiller til dem, netop på grund af den mulige bivirkning, der kan føre til selvmordsforsøg. Og som bekendt lykkedes en del selvmordsforsøg, så de bliver til "fuldbyrdede selvmord". Farmaceutiske producenter som Lundbeck har ellers i årevis benægtet at de antidepressive SSRI piller (der jo bl.a. gives ved selvmordstanker) kan tænkes at føre til selvmord.
Men lægen (Ole Knudsen fra Hellerup), behøvede blot otte minutter for at påtage sig ansvaret for at skrive en hurtig recept. Ingen opfølgning eller yderligere vejledning. Af journalen fremgik intet om tidligere samtaler om depression. Efter at familien klagede over forløbet, lavede lægen en posthum tilføjelse til patientjournalen om at Danilo var "kendt med tristhed og depression", og at de havde snakket om det den 30. september. Denis Terrida havde forståeligt nok denne kommentar:
Sandheden er, at han aldrig havde snakket med Danilo om depression. Nu prøver han at pynte på det for at redde sig selv.Den rystede Anette Ulstrup fra Patientforeningen Danmark:
Det er forkasteligt og dybt kritisabelt, at der manipuleres med tilføjelser i en patientjournal. Det kan kun tolkes som om, at lægen ønsker at redde sit eget skind, siger hun.Familien lagde sag an mod lægen, og mener at han var skyldig efter straffeloven for "uagtsomt manddrab".
Nu har patientklagenævnet barlset med en "murbrækker" af en afgørelse. Efter at sagen i flere omgange blev afvist hos Patientforsikringen, har Patientskadeankenævnet afgjort at Danilo Terrida sandsynligvis tog sit eget liv på grund af pillerne. Det bifalder professor og leder af Cochrane Centeret på Rigshospitalet, Peter Gøtzche:
Jeg har fulgt sagen, og jeg synes, afgørelsen er korrekt. Jeg håber, den får stor betydning, fordi både Lundbeck og andre firmaer i årevis har benægtet, at disse præparater kan føre til selvmord. Det strider mod, hvad man ved videnskabeligt er sandt. Det er meget vigtigt, at der nu er et tilfælde, hvor Patientskadeankenævnet anerkender, at pillen er årsagen til selvmordet. Det kan være en murbrækker i opfattelsen af lykkepiller. Generelt kan man sige, at den udbredte brug af lykkepillerne gør mere skade end gavn.Om bivirkninger ved setralin siger han:
Omkring 10 procent får et underligt 'aktiveringssyndrom', som kan føre til ekstrem rastløshed, hvor man har lyst til at springe ud af sin egen krop. Det er det syndrom, der kan føre til voldelige handlinger - for eksempel skoleskyderier eller selvmord, siger lægen, der er yderst kritisk over for medicinalindustrien.Han har stor fokus på problemstillingerne omkring den sorte side af hvordan systemet med lægemidler kører, og hvilke ting der desværre går alt for galt. Fornylig har Peter Gøtzche udgivet bogen 'Dødelig medicin og organiseret kriminaliet - hvordan medicinalindustrien har korrumperet sundhedsvæsnet', der som titlen antyder ikke er ukontroversiel læsning.
Selv om de omdiskuterede "lykkepiller" ifølge hans research kun gavner en tiendedel af dem som får pillerne udskrevet, bliver de ofte brugt meget bredt, som om "de ikke kan skade". Videre er det ubehageligt påfaldende at der er påvist at den forskningsmæssige dokumentation for medicinens virkninger er stærk præget af en meget selektiv omgang med data, så ugunstige resultater enten droppes, eller skjules gennem kreativ brug af statistiske metoder.
Politiken:
- Efter selvmord: Pillerne har slået min søn ihjel
- Afgørelse: Antidepressiver kan have kostet 20-årig livet
- Kritik: Læger skal ikke udskrive antidepressiver til unge
- Kontroversielt forslag fra overlæge: Forbyd al medicin mod psykiske sygdomme
Nordjyske:
Videnskab.dk, Simon Hjerrild:
4 comments:
Hej Johnnie. Nu har jeg efterhånden fulgt med i lang tid, og er kommet til at tænke på noget. Hvad er den letteste og mindst smertefulde måde at begå selvmord på?
En nem og smertefri metode for selvmord ville være velkendt, således at du ikke ville behøve spørge. Sådan en metode var der for nogle årtier siden, hvor de stærkeste af datidens sovepiller var en nærmest ideel metode, når døden føltes som et behov. Det var netop en almen kendt metode med "et glas sovepiller".
Desværre sker de fleste selvmord jo i kriser hvor der med rimelighed kan siges at livet ville kunne blive godt igen, måske efter at have fået hjælp. Det var en af grundene til at de gamle sovepiller er blevet afløst af nyere typer, som godt nok er noget værre skidt, men ikke egnede til selvmord i overdosis.
Et af midlerne fra dengang, Pentobarbital, bliver i nutiden ofte brugt på steder (f.eks. i Schweiz, Holland og Oregon) hvor det er tilladt med en form for aktiv dødshjælp eller hjælp til selvmord. Men du kan ikke få en læge til at skrive recept på fx Nembutal (der er et af handelsnavnene), med mindre der er mere end ualmindeligt særlige omstændigheder. Dvs. aldrig. Midlet er selvfølgelig ulovligt at eje eller skaffe sig, så det er ikke ukompliceret at få fat på, især ikke hvis det skal være den ægte vare.
Ja det ved jeg godt. Jeg har godt læst om de piller, men hvad er nutidens letteste måde så?
Den letteste måde at dø på, er efter min vurdering virkelig en stor dosis Pentobarbital. Det ændres ikke af midlet kræver en særlig indsats for at skaffe.
Andre kan have en anden vurdering, og det afhænger meget af hvad den enkelte vægter. Du kan ikke få i både pose og sæk, og der kan indregnes faktorer som det at gennemføre selvmordet, arbejdet med at skaffe remedier, prisen, mulige konsekvenser af at overtræde loven, sikkerheden for at det lykkedes, sikkerheden mod at det bliver rædselsfuldt, sikkerheden for at blive frisk igen hvis det afbrydes undervejs, og sikkerheden mod at andre skades eller får en traumatisk oplevelse. De brutale metoder ligger meget dårligt på disse overvejelser.
Det skal ikke være for nemt, så er der jo bare alt for mange som tager sig af dage uden at det er ordentligt gennemtænkt. Ved et stort og vedholdende behov gør det ikke så meget om forberedelserne ikke er nemme. Altså "selvadministreret aktiv dødshjælp". Du kan købe bøger som gennemgår en række forskellige metoder, de er allerede omtalt her på bloggen.
Jeg har ingen planer om at nedsætte mig som konsulent i gennemførelse af selvmord!
Send en kommentar