En aktuel cirkulerende nyhedshistorie går på en kobling mellem kattelort/kattebakker, parasitten Toxoplasma gondii, og selvmord eller selvmordsforsøg blandt kvinder. Medierne er helt med på den når de får chancen for "sjove" overskrifter omkring ting som afføring, og koblet sammen med noget dramatisk som selvmord. Så den får ikke for lidt.
Basis er en undersøgelse af 45.788 danske kvinder, der fødte børn i årene fra 1992 til 1995. De nyfødte babyer blev screenet for antistoffer mod parasitten. Disse ses som entydigt bevis for at moderen har været inficeret, og givet antistofferne videre til sit foster. Den mikroskopiske parasit er ret almindelig, og 26% af kvinderne var inficerede. Gruppen havde en 50% forøget selvmordsrate, når de blev fulgt frem til år 2005. Der blev registreret 517 forsøg på selvmord, heraf 78 med voldsomme metoder. Antallet af gennemførte selvmord, 18, var for lavt til at lave statistiske analyser.
Marianne Giørtz Pedersen, der er epidemiolog ved Center for registerforskning på Aarhus Universitet, formoder at et tilsvarende antal mænd rammes af smitten, så vi taler om en fjerdedel af den danske befolkning. På basis af denne registerforskning kan der ikke siges noget om årsager og virkninger, men tallene er påfaldende nok til at der må ses nærmere på hvad der sker. Tidligere studier viser tilsvarende sammenhænge med risiko for trafikulykker og skizofreni.
Tachyzoite-stadiet af Toxoplasma gondii protozoerne formerer sig i tarmene på katte. Når katten skider, efterlader den oocyster ("æg") i sin afføring. Disse holder nogle måneder, og spredes i omgivelserne. Den normale cyklus er at mus bliver inficerede, hvor parasitten påvirker hjernen. Typisk er mus, af gode grunde, bange for lugten af katteurin. Denne mekanisme bliver vendt på hovedet, så de ligefrem opsøger lugten af kattetis, når de er i brunst. Den liderlige mus er et nemt måltid for katten, men desværre med en parasit-sygdom.
Katte og mennesker har 90% af generne til fælles, så det lyder ikke urimeligt at Toxoplasma gondii også kan påvirke menneskers hjerne på en uheldig måde. Sygdommen Toxoplasmose eller "haresyge", giver normalt ingen umiddelbare symptomer, men med en så udbredt infektion er der mulighed for en kobling til at hjernen kommer i ubalance, og mennesket får det skidt af "ubestemte" grunde. Selvfølgelig behøver det ikke lige at være seksuel lyst ved lugten af katte, det er blot en meget påfaldende og "hensigtsmæssig" effekt når mus rammes.
Det kan siges at være overdramatiserende at fokusere på selvmord, som blot må være er en sjælden potentiel effekt af Toxoplasmose, men det var de tal som registerforskningen baserede sig på. Spørgsmålet om årsag og virkning kan være ganske sammensat, når selvmordsforsøg "kun" kan være en reaktion på at mennesket får det for skidt til at kunne holde livet ud. Det kan også tænkes at mennesker som allerede har det mindre godt med psyken, måske er mere tilbøjelige til at holde kat, eller snarere kommer til at udsætte sig for infektionen. En kælen kat kan gøre livet nemmere at bære, og pasning af kæledyret giver nogle konkrete og overskuelige aktiviteter.
Pierre-Auguste Renoir: Woman with a Cat (1875)
Det ser dog ikke ud til at det specielt er nærkontakt med katte som giver risikoen, når parasitten er så udbredt i omgivelserne. Så ud over "almindelig renlighed" og omhu med at undgå råt kød, er der ikke nogen måde at gardere sig mod risikoen. Og selv om en 50% øget selvmordsrate måske lyder dramatisk, er det vigtigt at huske at en markant forøgelse af en ganske lille risiko stadig er en lille risiko. Så lad bare huskatten leve, og det er noget vrøvl når medierne gerne fokuserer på kattebakkerne. Med mindre du ligefrem spiser deraf, sker der ikke noget som helst her.
- Videnskab.dk:
Kattelort-parasit koblet til danske selvmordsforsøg | Videnskab.dk - JAMA Network | Archives of General Psychiatry:
Toxoplasma gondii Infection and Self-directed Violence in Mothers - Politiken:
Kattebakke-parasit kan føre til selvmord blandt kvinder - Ingeniøren:
Katteparasit får flere kvinder til at begå selvmord
2 comments:
Meget sære artikler fra DR og videnskabdotdk. Beskrivelser som 'musen føler pludselig at kattepis er sexet, og løber derfor lige ind i munden på katten (lugter katte i øvrigt af kattepis ud af munden?)' og ordet 'bæ' frem for lort fik mig lidt op af stolen. Man tillægger dyr menneskelige måder at begribe sig selv og andre mennesker på, og man laver drama. Jeg tror snart at jeg må holde op med at læse alle de nyheder:-) God lørdag til dig Johnnie!
Antropomorfisering af dyr går netop ofte for langt. Det kan endda gå at ejere af kæledyr behandler dyret (især hunde eller katte) som en slags barn, eller spejler sig i at tolke krapylet ud fra menneskelige egenskaber. Her nøjes jeg med at grine lidt af showet, og betragter det som en slags religion hvor tro kan sættes i stedet for viden og realiteter.
Lige netop vendingerne med bæ, sexede katte og frivillig løben helt ind i munden, styrede jeg bevidst udenom ved gengivelsen her. Jeg er ikke imod drama, men foretrækker at finde det i virkeligheden, i stedet for at have et kreativt forhold til realiteternes verden.
Men det får mig nu ikke til at holde op med at læse nyheder :-)
Utilsigtet klovneri er mere underholdende end forventningen om nærmest Palov'ske reflekser hos mennesker, når de socialiseres til at synes at det er skide sjovt og provokerende omkring bæltestedet, og hvad deraf kommer.
God weekend til dig også, Anja!
Send en kommentar