Logo sommerfugl

mandag den 30. juli 2012

Dave Nitsche: The Butterfly Effect

Dave Nitsche: Beginning


Dave Nitsche: Another Chance


Dave Nitsche: Emerge

Emerge by Dave Nitsche


2 comments:

Anonym sagde ...

Tak for din blok - det er dejligt, at du giver stemme til alle os, der sidder med de samme overvejelser og følelser. Jeg savner en offentlig debat om de døendes rettigheder ikke mindst de, der tager afslutningen i egne hænder, for de har ligeså meget krav på vores respekt og omsorg.

I det gamle Egypten nød guden Anubis nød stor anseelse som de døendes og de dødes beskytter og i det antikke Grækenlands mythologi var det færgemanden Charon, der bragte de dødende over floden Styks til dødsriget Hades. I Danmark havde vi tidligere vågekoner og i dag er de døende oftest omgivet af omsorgsfulde familiemedlemmer og kompetente sundhedspersoner, der står klar med smertelindring og hjælp.
Men alt dette gælder ikke for de mennesker, der af mange forskellige grunde vælger at afslutte livet selv. Alt for mange voldsomme selvmord, hvor mennesker kaster sig ud foran tog, kører ind i træer eller f.eks. hænger sig offentlige steder udsætter pårørende, ansatte og evt. uforvarende vidner for helt urimelige belastninger. En stor del af disse kunne undgås, hvis vi havde den samme omsorg for selvmorderen som vi har for den, der dør på en for samfundet acceptabel måde.

Selvmordere er tvungne til at handle på egen hånd uden den hjælp og omsorg, der er så afgørende for alle, der er døende. Ingen begår selvmord af lyst, og bag hvert selvmord er der oftest år med lidelser, smerte, angst og ensomhed. Oven på dette skal selvmorderen altså også foretage den sidste rejse fra Livet til Døden helt alene. Det smerter mig og fylder mig med indignation!

Nogen gange drømmer jeg om, at en ny bevægelse - en gruppe af omsorgsfulde "Færgemænd" - modige mandlige og kvindelige Charon'er, der er villige til at trodse loven og hjælpe selvmorderne over på den anden side i tryghed, med hjertevarme og et ufordømmende menneskeligt nærvær. Vi skal ikke hjælpe med selve selvmordet - det må det enkelte menneske selv gøre - men vi skal være til stede, være nærværende, holde i hånd, og sige at det er OK og at det nok skal gå. Sidst men ikke mindst skal vi være vidner til afslutningen af netop det menneskes liv. Alle menneskeliv – korte som lange - er enestående, og alle liv fortjener bevidnelse og respekt - også selvmorderens!

Med venlig hilsen
Færgemanden

tosommerfugle sagde ...

Færgemanden er et godt billede på døden, en kaptajn på den sidste rejse. Visse steder i verden findes der organisationer som prøver at tilbyde netop tilstedeværelse omkring døden, også når den døende selv fremskynder processen. De er nødt til at være ganske forsigtige omkring loven, selvfølgelig, men det sker alligevel at de udsættes for voldsomme politimæssige indgreb, uden at der kan føres nogen egentlig sag om overtrædelse af loven.

Den gamle tradition med vågekoner er i nogen grad blevet genoplivet, i den udstrækning der lokalt er frivillige som har overskud til at aflaste familien ved at være til stede hos en døende, og give virkelighed til idealet "ingen skal dø alene".

Lovgivningen er desværre forfattet ud fra en religiøs tankegang om at det nødvendigvis er en alvorlig synd at ville og fremme sin egen død. Så derfor presses dem emd dét behov til at måtte dø i ensomhed - også selv om tilstedeværelsen af et forstående menneske måske netop var det som sætte et perspektiv på om det med at dø dog var så velgennemtænkt.

Jeg har selv det synspunkt at det er helt i orden at mennesker vælger at dø, så længe det sker mens de har det så godt som deres aktuelle og potentielle omstændigheder giver mulighed for, og at det er en meget velafklaret beslutning der ikke forhastes. Det skal altså netop ikke ske i en krise, eller på en dag hvor det hele ser ekstra sort ud.

Og en som kan rumme at snakke om døden er måske netop hvad der skal til for at det endda ikke ser så sort ud.

Det gør jeg så, i overført betydning, ved at skrive min blog her, og dermed række ud til dem som søger på Internet.

Logo sommerfugl