Logo sommerfugl

fredag den 13. juli 2012

Selvmord og legetøj i tiger-buret

Begemott: Harmless

En aktuel nyhedshistorie fortæller om en 20-årig mand som begik selvmord ved at trænge ind i tiger-området i Københavns Zoo. Sagen synes umiddelbart meget klar, da manden styrede direkte ind til tigrene. Det lykkedes ham åbenbart at få struben ind i gabet på en af dem, og han døde ved kvælning. Han blev også bidt i lysken, låret, ansigtet og halsen.

Når jeg tænker over dette som selvmordsmetode, lyder den rimeligt dårlig. Tigre er store rovdyr, og som sådan livsfarlige. Men det afhænger af om de "gider" angribe ordentligt, eller er så velfodrede og dovne at de mere ser det som en slags legetøj. På samme måde som en kat, der kan lege med en mus i et godt stykke tid, før den finder ud af om den vil bide ordentligt. Det er ikke de første bid, der er dødelige. Selv om det ikke længere er gamle dages små cellelignende tigerbure, "isolationsfængsling", tror jeg såmænd at kedsomhed er et betydeligt større "problem" for de halvtamme rovdyr, sammenlignet med behovet for at skaffe sig føde.

Søvnig doven tiger blunder på gren fra træ

For dem er det ikke noget problem om der går nogle minutter, eller længere tid, mens deres bytte er såret og måske i store smerter. Bordskik for tigre (og andre kattedyr) omfatter at det er helt i orden at lege med maden. Hvis byttet ikke er stort og stærkt nok til at udgøre en fare for tigeren, øger det kun underholdningsværdien at smågnave lidt, og lege med det mere eller mindre sprællende bytte. Især når de ikke er sultne nok til at have et stort behov for et hurtigt måltid.

Tigre er livsfarlige, men direkte uegnede som metode for hurtigt, sikkert eller nogenlunde smertefrit selvmord.


0 comments:

Logo sommerfugl