Logo sommerfugl

tirsdag den 4. november 2014

Et livsfarligt job: Pop-musiker

César Moreno - 27 club: Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain, Brian Jones

En populær myte om pop-musikere handler om "klub 27", der går på at 27 år er en farlig alder, så devisen "lev stærkt, dø ung" slutter her. Flere kendte musikere er døde i en alder af 27 år, som Kurt Cobain, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Brian Jones, Janis Joplin og sidst Amy Winehouse. Videnskabeligt set er der dog ikke belæg for at udnævne netop 27 år til at være "den farlige alder".

Til gengæld er der solidt statistisk grundlag for at konkludere at det er et livsfarligt job, hvor pop/rock musikere i gennemsnit dør mange år før andre. Dianna Kenny, som er professor i psykologi og musik ved Sydney Universitet, har set på over 12.000 musikere som døde siden år 1950, Hun kom frem til at stjernerne lever op til 25 år kortere end den almindelige amerikanske befolkning.

Risikoen for at dø ved en ulykke er 5-10 gange gennemsnittet, og selvmordsraten er 2-7 gange så høj. Og risikoen for mord er også mange gange højere. Det er jo bl.a. på grund af at unge musikere dør, men med i billedet hører dog at der ikke skal mange dødsfald blandt unge til for at stigningen ser voldsom ud. Årsagen ser ud til primært at være at mange musikere lever et hårdt liv. Alkohol, stoffer, rejser, medicinmisbrug, stress og grænsesøgen på flere måder. Det er også nærmest forventet at populære musikere har en mere ekstrem livsstil, der bliver til noget glorværdigt.

Og da der er masser af klik (og salg) i sladderstof, er det at skeje ud en effektiv måde at få opmærksomhed.

En helt anden side af berømthedernes liv er, tror jeg, at mange af dem som er drevet til at præstere noget ekstraordinært ikke gør det fordi de har det godt, men i et forgæves forsøg på at være "god nok", hvor der hele tiden skal mere til. Det umiddelbare "fix" ved en stor præstation er kortvarigt, og derefter fører afhængigheden til at der skal mere og mere til. Samtidig kommer stoffer ind i billedet, hvor det ikke gør nogen større forskel om de udskrives af en læge eller ej. Også den kemiske vej kan give et kortvarigt fix, der blot gør hullet større.0 comments:

Logo sommerfugl