Logo sommerfugl

onsdag den 26. november 2014

Wang Xingwei: Eight Women's Suicide in a river


Her er et lidt specielt kunstværk fra Kina. Det kan kun fortolkes meningsfuldt ud fra at forstille sig hvad der kan være årsag til de otte kvinders forestående selvmord i en flod. Hvorfor vil de dog drukne sig, når de da ellers ser ud til at være unge og livskraftige kvinder, også selv om et par stykker af dem er sårede. De må jo være soldater i krig, og så er det vel ikke sagen ligefrem at slå sig selv ihjel, det er jo ellers fjendens rolle.


Som jeg tolker det tager kunstneren, Wang Xingwei, afsæt i historien for Kina, specifikt anden verdenskrig hvor Japanake tropper invaderede store dele af Kina, og udviste stor brutalitet overfor både soldater og civile. Hvis den lille gruppe kvindelige soldater overgav sig til fjenden, kunne de kun forvente en meget nedværdigende behandling, som de næppe ville overleve i længere tid. Som kvinder ville der næppe være tvivl om at de skulle være "feltmadrasser" til rådighed for sex med Japanske soldater, med mange voldtægter hver dag. Et virkelig elendigt liv, indtil de var "udtjent", og fik en skrækkelig død.

Der er virkelig tilfælde hvor det er et fornuftigt og rationelt valg at gå i døden, i stedet for at se livet som en forbandet pligt. Ikke kun omkring sygdomme og aktiv dødshjælp. Vores ønsker om at virkeligheden var en anden hjælper jo ikke dem som står med valget.


0 comments:

Logo sommerfugl