Logo sommerfugl

torsdag den 9. marts 2017

Eero Järnefelt: Under the Yoke / Under Åget




Under the Yoke (Burning the Brushwood)
Eero Järnefelt 1893 - 131x164 cm
From the collection of Ateneum Art Museum

"Under the Yoke (Burning the Brushwood) is Eero Järnefelt's most famous work. It was first named in words from the Kalevala, while the name in brackets appeared when it was exhibited in 1897.

The scene was painted in Lapinlahti, Northern Savo, where the Järnefelts spent the summer of 1893 at the Rannan Puurula farmhouse. The tradition of burn-beating was still practiced in the area, and the artist drew sketches of the land and took photographs of the men and women at work during the summer.

The model for the main character in the painting was Johanna Kokkonen, a 14-year-old maid of the household. Järnefelt has blackened the girl's face with soot, added a surrounding halo of smoke and painted such reproach in her eyes as to appeal to the viewer's heart on behalf of these heavily burdened people".


4 comments:

Anonym sagde ...

Hvad betyder udtrykket 'under åget' i forhold til maleriet? Jeg har prøvet at google mig frem, men jeg kan ikke finde en præcis definition.

tosommerfugle sagde ...

Den bogstavelige definition på et åg er et bæreredskab bestående af en stang som lægges over skuldrene, og hvortil der i hver ende er fastgjort en spand, kurv el.lign.

Det konkrete redskab ses jo ikke i billedet, men bruges mest i overført betydning om hårdt arbejde og undertrykkelse. "Under åget" hentyder også til at blive behandlet som trækdyr, hvor et åg er et redskab, der kan bruges når okser skal levere kraft til ting som pløjning eller vogne.

Maleriet viser jo så svedjebrug hvor vegetationen brændes af for at gøde jorden til anlæggelse af en mark. Det var hårdt og beskidt arbejde at gøre jorden klar efter afbrændingen. Om det kan kaldes undertrykkelse eller ej, kan siges at være et spørgsmål om perspektiv, men det at sætte en teenage pige til at pukle på den måde må have hængt sammen med en fattigdom, hvor det bare var nødvendigt med alle hænder. Billedet illustrerer jo tydeligt at hun er udmattet og ikke har det godt med arbejdet, men det kan måske siges at billedet er tænkt til bredere at vække medfølelse for det folk som levede under de vilkår, undertrykt fra svensk og/eller russisk side. Altså at hele det finske folk er under åget.

Som model brugte Eero Järnefelt den 14-årige pige Johanna Kokkonen, som netop deltog i sådant arbejde. Det ser ud til at titlen alluderer til en linje om en tjenestepige fra Kalevala, en samling af gamle sagaer, sange og myter fra finsk mytologi.

Anonym sagde ...

hej kan du fortælle mere om farver, linjer og komposition af billedet? også budskab. fx børnearbejde, sult, arbejderklassen

tosommerfugle sagde ...

Strukturel analyse er ikke noget jeg dyrker så meget, og hvad "budskab" angår, har jeg allerede givet et bud på hvordan maleriet kunne være ment. Dengang var børnearbejde en selvfølgelighed på landet og der er ikke noget som jeg synes peget i retning af sult eller arbejderklasse. Som omtalt ser jeg det som mere sandsynligt at en mulig kritik ikke går på det afbildede, men måske mere som symbol på hvordan det Finske folk blev behandlet.

Logo sommerfugl