Logo sommerfugl

torsdag den 31. oktober 2013

En gammel højesteretsdommer som forbryder

Kep Enderby

Her ser du en gammel forbryder. Kep Enderby på 87 år er aktiv lovovertræder, og han indrømmer det offentligt. Med en fortid som både justitsminister og højesteretsdommer i Australien sad han med omfattende ansvar for at sikre lovens overholdelse, og kender juraen bedre end de fleste. Sammen med sin kone gennem 49 år, den pensionerede bibliotekar Dot Enderby, overtræder han loven om ulovlig import og besiddelse af farlige stoffer.

På et skjult og sikkert sted har de hver deres flaske med stoffet Nembutal (Pentobarbital). En dosis på omkring 15 gram er sikkert dræbende, hurtigt og smertefrit, når det gamle sovemiddel indtages på passende måde. Og det er netop meningen. De er begge gamle mennesker, og ramt af forskellige sygdomme, mange lidelser, svagheder og bare alderdommens gebrækkeligheder. Efter et langt og godt liv, kan de se at det er begrænset hvor længe livet er noget ønskværdigt. Så de har sikret sig en effektiv nødudgang. Også selv om det er forbudt.

Kep and Dot Enderby

Kep og Dot Enderby ser det som et spørgsmål om menneskerettigheder og personlig frihed. Hvis de får brug for at dø, er det ikke noget som andre skal blande sig i. Så det er bevidst at de vælger at overtræde hvad de ser som en dårlig og uretfærdig lovgivning, altså civil ulydighed. Det kan ses som en slags forsikring eller nødplan, så de har ikke konkret planer for hvornår og hvordan den sidste dag skal være. Det er jo heller ikke sikkert at de får brug for at sige stop. Men de har brug for at have muligheden, sammen eller hver for sig.

Som justitsminister var Kep Enderby aktiv omkring at modernisere lovgivningen i Australien, men det kan sige at han ikke gjorde arbejdet færdigt. Som pensionist har han i 6 år været regional formand for den Australske organisation for aktiv dødshjælp, Voluntary Euthanasia Society i New South Wales, så det er ikke nogen uovervejet beslutning at de måtte blive "forbrydere" når livet nærmer sig sin afslutning. Hellere det end alternativet.0 comments:

Logo sommerfugl