Det gamle Æbelholt Kloster nær Hillerød var i middelalderen (fra 1175 til reformationen) Nordens største augustinerkloster. Munkene var blandt de bedste til behandling af sygdomme og skader, med håndværk, pleje, lægeurter, glasperler og amuletter. Mulighederne var selvfølgelig ikke på niveau med det moderne lægefag, og mange døde undervejs. Skeletterne er i moderne tid blevet udgravet, sammen med andre rester fra klostret, og giver et billede af hvordan vilkårene var dengang.
Denne kvinde var omkring 40 år, med et foster på 8 måneder. Hendes bækken var forsnævret af engelsk syge (rakitis) på grund af vitaminmangel, og med sammenvoksninger. Hun havde også nyresten. Dødsårsagen var måske nyresygdom, eller komplikationer i forbindelse med en for tidlig fødsel. Fostret ligger i sædestilling, hvilket ville give en vanskelig fødsel. Dengang var kejsersnit ikke en mulighed. Og hun døde, sammen med sit ufødte barn.
Men munkene gjorde deres bedste, indenfor deres muligheder. Det kan ikke altid siges når moderne munke og kirker blander sig i behandling af syge og gamle, efter middelalderlige principper.
- Tænketanken:
Skelet af gravid kvinde fra Æbelholt Kloster - Medicinsk Museion:
Blandt ruiner, lægeurter og skeletter på Æbelholt Klostermuseum - Medicinsk Museion:
Seismiske undersøgelser, geotermisk varme og gamle skeletter
0 comments:
Send en kommentar