Logo sommerfugl

tirsdag den 5. februar 2013

Emil Aarestrup - Angst for livet

C.W. Eckersberg: En nøgen fra ryggen set kvinde sætter sit hår foran et spejl

Angst

Hold fastere omkring mig
Med dine runde Arme;
Hold fast, imens dit Hjerte
Endnu har Blod og Varme.

Om lidt, saa er vi skilt ad,
Som Bærrene paa Hækken;
Om lidt, er vi forsvundne,
Som Boblerne i Bækken.

            Emil Aarestrup, 1838

Dette klassiske guldalderdigt af Emil Aarestrup tolkes ofte erotisk, på linie med at han brugte et tydeligt erotisk tema i mange digte. Selv om digtets symbolik godt kan tolkes som sex mellem en mand og en kvinde, afsluttet med orgasmen, synes jeg nu at lidt analyse af mulige betydninger fører til et noget bredere perspektiv.

Digtet har titlen Angst, og sidste halvdel har symboler på forgængeligheden. Angsten for døden, og livets forgængelighed. Denne fortolkning læser jeg især ud af af ordbilledene. Boblerne i Bækken passer sammen med de bobler, som i klassiske memento mori motiver netop symboliserer menneskelivets skrøbelige forgængelighed. Pop, og livet er forsvundet.

Bærrene på Hækken kunne ses som efterårets frugter, efter sommerens blomstring. Nu er vinteren kommet, og de halvtørre bær hænger tilbage. I stedet for at rådne op, kommer en fugl og æder dem. Så er vi skilt ad. Døden som den naturlige og imødesete afslutning på livet.

To røde bær på med vinterens frost på grenen
- Om lidt, saa er vi skilt ad,
- Som Bærrene paa Hækken

Set i forhold til den tid hvor Emil Aarestrup skrev digtet, synes jeg også at det er værd at bemærke noget som ikke står i det. Dengang så et flertal kirkens lære om efterlivet i himmel eller helvede som en bogstavelig sandhed. Store mængder kunstværker og strofer er skrevet på dette grundlag. Jeg tror at en del læsere dengang kan have følt sig provokeret af den totale afslutning, som i stedet symboliseres her. Blasfemi. Om lidt, er vi forsvundne. Boblerne holder kun ganske kort.

Livet kan ikke gemmes. Og det skal heller ikke være anderledes. Lidenskaben ligeså.

Digtet kan ses som et kærlighedsmøde. Mellem to kroppe i forening. Mellem to mennesker, på vej mod døden. Mellem et menneske og selve livet. Det forgængelige.
Hold fast, imens dit Hjerte
Endnu har Blod og Varme.

Digt tatovering på ryggen
- Hold fastere omkring mig 
- Med dine runde Arme


0 comments:

Logo sommerfugl