Forleden fik jeg en mail fra en skoleelev, som havde valgt at tage racisme op i et skoleprojekt. Det er et emne som jeg har lidt om på bloggen her, og det vakte interessen, og førte til gerne at ville stille mig nogle spørgsmål. Jeg gik med til at prøve med et par hurtige svar, også selv om jeg nu ikke gør i lektiehjælp.
Der kom en del ord på, da jeg kom igang med at udtrykke nogle tanker om emnet, så jeg beslutte mig for at svaret kunne egne sig som blog indlæg. Det gør jo ikke noget om andre også kan finde svarene, og måske finde inspiration i min måde at se på verden på. Det at teksten er offentlig tilgængelig på Internet, og nemt søgbar via Google, gør jo også at det er nemmere at opdage hvis nogen skulle få den idé at skrive af.
Selvfølgelig offentliggør jeg ikke navn eller andet på den som spurgte, det har heller ikke den store betydning omkring de meget generelle spørgsmål, der mest gav mig en anledning til at sætte nogle tanker på skrift. Ikke nødvendigvis som den store evige sandhed, men blot mine holdninger som tænkende menneske.
Så her følger spørgsmålene (med normaliseret retskrivning), og mine reaktioner på problemstillingen. Som illustration har jeg brugt et par malerier af den kendte amerikanske kunstner Normal Rockwell, der også har skildret situationer fra racismen i USA.
- Hvordan ville du definere racisme?
- Hvad er racisme ifølge din mening?
Dette syn på racisme går selvfølgelig ud over det gamle begreb om menneskeracer, som jeg ser som en stor misforståelse, og mere udtryk for xenofobi (angsten for mennesker som ikke ligner en selv), og mangel på forståelse for baggrunde for kulturelle forskelle. Så vidt jeg kan se er jeg til gengæld nogenlunde i overensstemmelse med "racismeparagraffen" i straffeloven:
§ 266 b. Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.
- Hvor går grænsen for om det er racisme eller ej?
- Hvad synes du om racisme?
- Hvad synes du om opdeling af mennesker i forskellige grupper?
- Hvilke problemer har I stødt på?
- Kan sorte mennesker være racister?
- Er det kun sorte mennesker der bliver udsat for racisme?
Bredere set ser jeg ikke dem som selv bliver udsat for racisme som mindre racistiske end dem som i kraft af at have magten behandler dem dårligt. Meget typisk når sorte i USA har lagt afstand til hvide, og behandlet dem ud fra firkantede fordomme om hvordan mennesker med en anden hudfarve er.
- Findes KKK stadig idag?
- Tror du menneskerne er mere lige i USA nu hvor Obama er præsident?
- Hvad kan vi gøre for at udrydde racisme?
- Hvordan vil I stoppe racisme?
Jeg kommer til at tænke på den sorte amerikanske videnskabsmand Neil deGrasse Tyson. Han er en højt kvalificeret astrofysiker og videnskabsformidler. Dengang han var student, kom han til at snakke med en anden sort student, som selvfølgelig havde lagt mærke til Neils høje intelligens. På den basis formulerede han det som et krav at et så godt hovede var nødt til at gå ind i kampen for de sortes rettigheder. Det gjorde Neil ikke, men blev i stedet en førende forsker indenfor sit område. Første gang han kom på TV var det som ekspert omkring astrofysik, hvor han kunne belyse et spørgsmål på basis af sin store viden. Efterfølgende kom han til at tænke på at det måtte have været første gang en sort kom på TV som ekspert, uden at det havde at gøre med hans etnicitet og hudfarve. Han kom frem til den erkendelse at han ved "bare" at være førende videnskabsmand, som tilfældigvis har mørk hud, gjorde han mere i kampen mod racisme, end ved at gøre sig til aktivist omkring bekæmpelse af racisme. Sagen er at så ville han selv være racist, med modsat fortegn, men alligevel med til at fastholde modsætningen. Det havde større værdi at holde op med at se hudfarven som en afgørende vigtig egenskab.
Det kan siges at noget af det værste til at fremme racisme er religion. De fleste religioner bygger på gamle fortællinger fra stammer som var i modstrid med andre stammer i nærheden, og hvor der opstod forstillinger som "Guds udvalgte folk", og tilsvarende fordømmelse af "de andre", hedningene, de vantro, de fortabte, fjenden. Selv om den kristne kirke ikke ønsker at læse det sådan, er Bibelen (mest det gamle, men også det nye testamente) gennemsyret af voldsom racisme med Gud som den brutale håndhæver af racisme og folkemord.
Det meste racisme kan støtte sig ret direkte til passager fra Bibelen. Det kræver selektiv læsning, og kraftige omfortolkninger, at lade som om kristendommen ikke har et gennemgribende racistisk grundlag.
0 comments:
Send en kommentar