H.A.Brendekilde: Børn på Landevej (1892)
Et kunstværk af den fynske landsbymaler Hans Andersen Brendekilde kan siges at egne sig til fortolkning på forskellige planer. Umiddelbart set er det et kønt og hyggeligt billede, med fokus på tre børn. De to store piger er ude at gå med den lille, som bliver holdt i hånden. Lige noget som kunne lune hjertet hos især ældre betragtere.
Den lange lige vej, måske Roskilde Landevej, synes jeg nu også lægger op til en lidt dybere fortolkning. Den kan ses som livets vej, som børnene jo også skal færdes på, sammen med andre mennesker, som de lidt ældre der går den modsatte vej. Livets vej er lang, og uden at ende.
Den symboliserer måske også vejen mod fremtiden. Da det tyvende århundrede nærmede sig, var industrialiseringen godt igang. Selv om de afbildede mennesker ikke synligt deltager her, er vejen udstyret med elmaster og ledninger. Dengang var elektricitet et stærkt symbol på den tekniske udvikling, der var ved at lave store ændringer i samfundet. De var vigtige på livets vej, og i nutiden er vi jo totalt afhængige af elektricitet.
Men livets vej fortsætter stadig mod en ukendt og spændende fremtid.
0 comments:
Send en kommentar