Logo sommerfugl

fredag den 17. juni 2011

Den syge mand - L.A. Ring

L.A. Ring: Den syge mand, 1902
L.A. Ring, Den syge mand, 1902
(Den Hirschsprungske Samling)

Den danske "landsbymaler" L.A. Ring malede i 1902 dette billede af "Den syge mand". Den helt umiddelbare fortolkning er at han ligger for døden, mens hans kone sidder og strikker i deres fattige bolig. De kan blot vente på at han dør. Det er ikke noget stort drama, de tager det med rolig værdighed, og tålmodig afklarethed. Der var heller ikke andet at gøre, og det havde ikke været bedre på et hospital.

Han får en meget bedre død end det langtrukne sejpineri, som døden alt for ofte udarter til i nutiden. Gentagne indlæggelser og voldsomme behandlinger, der kun kan sikre at dødsprocessen ikke kommer til at gå hurtigt. Det var ikke ironisk ment når lungebetændelse nogle gange blev kaldt for "den gamle mands ven". Det ville ikke være bedre for manden at måtte ligge der i mange uger, måneder eller år. Heller ikke for konen. For nogen.

Billedet kan selvfølgelig også tolkes socialrealistisk, som udtryk for en social indignation med vilkårene for almuen, de fattige på landet. En sådan analyse er dog i modstrid med den ro og balance som præger billedet. Ja, manden skal snart dø. Sådan er livet jo. Dø skal vi alle, og livet bliver ikke nødvendigvis bedre af at det går langsomt med at dø.

Da Laurits Andersen Ring selv skulle dø i 1933 valgte han som 79-årig mand også selv denne afslutning på livet. "Han lagde ned", kaldtes det. En rolig og værdig død. Den sidste tærskel, uden en religiøs forestilling om "det evige liv".


2 comments:

Anonym sagde ...

Hej.
Jeg søger noget inspiration til min analyse af dette maleri. Har du nogle spændende tanker omkring netop dette maleri? Og hvilke tekster/billeder kunne du foreslå til perspektivering af billedet?

tosommerfugle sagde ...

Maleriet om den syge mand har jeg jo allerede kommet med nogle tanker om. Søger du en anden slags vinkling?

Links under blog indlægget, og sammenligningen med moderne institutionaliserede vilkår for at dø, indbyder (synes jeg) til yderligere udfoldelse, og selvstændig perspektivering, men det afhænger jo igen af hvad du selv har at byde ind med....

Logo sommerfugl