Logo sommerfugl

mandag den 10. september 2007

Verdensdag for Selvmordsforebyggelse

Psykiatrifonden
Vartov har i dag lagt lokaler til det danske arrangement i anledning af verdens selvmordsforebyggelsesdag, arrangeret af Psykiatrifonden og Foreningen til Undervisning og Forskning i Selvmordsforebyggelse. Årets tema var selvmord blandt ældre, og forebyggelsen deraf.

Jeg havde leget lidt med tanken om at deltage, men kom frem til at det ikke er et område som jeg forstiller mig at fokusere på. Da jeg holder på at selvmord ikke i 100% af tilfældende er noget der kræver indgriben, ville det en deltagelse derfor blive til at være provokatør i det små. Men det var nu ikke nogen alvorlig overvejelse.

Det glæder mig at se at første indlæg satte fokus på ældre og livskvalitet. Når det lykkedes at holde en rimelig livskvalitet, er selvmord jo næppe et problem af praktisk betydning. Samtidig er det jo så også en markering af at det ikke er nogen selvfølgelighed at ældres livskvalitet er så god som muligt. En indsats her må have gode muligheder for at forebygge at nogen foretrækker at dø i stedet for et liv som de føler er blevet tomt og indholdsløst.

Det må være en meget bedre indgang end når selvmordsforebyggelse (som det af og til ses) bliver til et spørgsmål om at afbryde eller hindre selve handlingen, uden at der er råd til at arbejde med årsagerne. Jeg tror ikke at det generelt er sådan, men læsning af fakta i nyheder og andre beretninger peger på at det ikke er nogen sjældenhed.

Lidt skarpere sagt mener jeg ikke at det er menneskeligt kun at forebygge ved at umuliggøre handlingen, når baggrunden er et uleveligt liv. Der bliver da heldigvis i mange tilfælde gjort noget for at håndtere det egentlige problem.


0 comments:

Logo sommerfugl