Logo sommerfugl

torsdag den 30. april 2015

Prinsessen, dragen og ridderne


Dette billede af den svenske foto-kunstner Sven Prim er lidt sjovt, for den som ser nærmere på det. Ved første blik ligner det blot at en drage spiller skak med en pige. Hun står dermed for den menneskelige intelligens, så hun med hvid kan slå dragen med hjernekraft, hvor uhyret ellers har muskelkraften på sin sorte side.


Den detajle som gør historien lidt dybere er at se på skakbrikkerne. Dragen har en normalt udseende kombination med konge, dronning, tårn, bonde, springer og løber. Hun spiller kun med springer (ridder), og uden noget "kongehus". Altså en ligeværdig opstilling, som hvor hun styrer ridderne til kamp mod dragen. Lidt andre kønsroller end gamle eventyr hvor den tapre (og mandlige) ridder skal redde prinsessen eller jomfruen fra den fæle drage. Nu tager hun selv kampen op, og giver klart indtryk af at have styr på spillet.


søndag den 26. april 2015

Christen Dalsgaard: Snedkeren bringer ligkisten til det døde barn

Christen Dalsgaard: Snedkeren bringer ligkisten til det døde barn (1857)
Statens Museum for Kunst, KMS1340

En dagligdags tragedie har maleren Christen Dalsgaard gengivet i dette oliemaleri fra 1857. Snedkeren kommer på besøg i det lille hjem, med hatten i hånden, og han se noget beklemt ud ved situationen. Han har lavet sit arbejde, en lille ligkiste til et spædbarn. Faderen som lukker snedkeren ind, er fattet. Moderen har siddet med et sytøj, men bryder sammen i gråd når nu den lille skal flyttes fra vuggen til højre i billedet, og over i den ligkiste som snart skal graves ned i jorden. Hendes mor, eller måske svigermor, prøver at trøste, men sorgen er for stor.

Når jeg omtaler tragedien som noget dagligdags hænger det sammen med børnedødeligheden før læren om bakterier, infektioner og hygiejne blev almen viden. Dengang var det ganske normalt, nærmest dagligdags, at spæde børn døde i vuggen. En kvinde måtte forventes at skulle igennem "ekstra" graviditeter for at der kunne blive overlevende børn nok til at føre slægten videre. Men det ændrer jo ikke på moderkærligheden og sorgen. Eller på snedkerens tunge job, han kan her siges at være symbol på døden som stille sniger sig ind til familien.

Selv om maleriet er fra guldalder-perioden, kan det siges at være ret socialrelistisk for sin tid.


lørdag den 25. april 2015

Frisættende ord


"Keira is becoming who she is meant to be. When feeling uncertain the words remind her to laugh, listen, feel, and soar. Keira knows that it's time to take care of herself and fly with her own wings. She is courageous.... strong... giving...and so much more". 


Logo sommerfugl