Logo sommerfugl

lørdag den 28. februar 2009

Kys det nu, det satans liv

Kys det nu, det satans liv

Jeg tænkte, nå, men det er så livet
sådan ser det altså ud
lidt krøllet, sammenbidt og gennemblødt
og helt almindeligt

Der er nogen chancer, som man selv kan ta
og flytte rundt med hvis man synes
lidt op og ned, du ved, man klarer sig
Åh, Gud hvor åndsvagt
Kys det nu, det satans liv
og grib det, fang det før det er forbi

Ja, kys det nu, det satans liv
og grib det, fang det før det er forbi
Bedst som livet lige gik så godt
og bilen næsten var betalt
kom du og krævede mit hjerteblod
og intet mindre

Jeg tænkte, nå, er det nu rigtig klogt
måske en smule for moderne
jeg har jo, jeg skal lige, og vent dog lidt
Åh, Gud hvor åndsvagt
Kys det nu, det satans liv
og grib det, fang det før det er forbi
Ja, kys mig nu godnat, farvel
og gå, nej tag og bliv, alligevel
Ja, kys det nu, det satans liv
og grib det, fang det før det er forbi
Og kys mig nu godnat, farvel
og gå, nej tag og bliv alligevel

TV-2 - Nærmest lykkelig - cd cover

Tekst og musik: Steffen Brandt
Fra TV-2: Nærmest Lykkelig, 1988




fredag den 27. februar 2009

Lystdæmpet

Female genital mutilation

Amnesty International (logo)
Every year, two million girls suffer the pain of genital mutilation - a clear violation of their human rights. No government should continue to ignore this crime. Help us to stop violence against women. Give your support at www.amnesty.se

Female genital mutilation

Billederne repræsenterer kvindelig omskæring / kønslemlæstelse. De er fra en Amnesty International kampagne i slutningen af 2007, men det bliver de jo ikke uaktuelle af.


mandag den 23. februar 2009

Teater: Service Selvmord

Tid til at drage videre? - Service Selvmord
Det kunne være at jeg vil i teatret...

Stykket Service Selvmord bliver snart opført to steder i hovedstadsområdet. Et teaterstykke som mange lod sig provokere af, da det blev opført på Aarhus Teater i 2006.

Stykket er baseret på bearbejdet materiale fra 8 virkelige sager med selvmord. Dagbøger, efterladte, analyser og hjemmesider. Det lader personerne tage deres beslutning op til revision. Derved rejses debatten omkring retten til at vælge sin død. Om vi har pligt til at leve? Vi har frihed til at vælge hvordan vi vil leve vores liv. Hvorfor ikke også længden? Om aktiv dødshjælp er barmhjertigt.
Et teaterstykke med opskriften på det perfekte selvmord får psykologer til at anklage Aarhus Teater for manglende etik. Men opskrifterne kan findes alle steder, svarer dramatikeren, der sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor det moderne menneske ikke må vælge sin egen død.

Service Selvmord, Aarhus Teater
Selvmord med plastik-pose og piller

Stykket har også et absurd "Exit Society", der helt kommercielt tilbyder at arrangere detaljerne. Tilbyder både sjove, skamløse og hurtige selvmord. Eller hvad der nu ønskes. Kunden har altid ret. Men helst ingen slinger i valsen. Angiveligt er dette inspireret af Dignitas i Schweiz, der som forening tilbyder hjælp til selvmord, med mindre de ikke vurderer at grunden er "holdbar" nok.

Christian Lollike modtager Kafkat 2007

Dramatikeren Christian Lollike er vistnok den eneste forfatter der har haft "æren" af debat i Folketinget for at fratage bevillingen til teatret der spillede et andet af hans stykker. Louise Frevert mente at han havde "en positiv og morskabsagtig" holdning til temaet massevoldtægt. Han tager stærke emner op. Piller ved tabuer. Det skal til.


Service Selvmord, Herlev Revy og Teater

Herlev Revy og Teater opfører Service Selvmord mellem den 27. februar og 7. marts 2009, instrueret af Sarah Lindahl og Maria Eriksen Britt. De præsenterer det på siden "Service Selvmord" af Christian Lollike.

Service Selvmord, Wildfux

Projektgruppen Wildfux opfører det sammen med Afdeling for Teater- og Performancestudier i kældergangene under Københavns Universitet, Amager. Serviceselvmord.

Ditte Krøyer spiller i Service Selvmord


søndag den 22. februar 2009

Sir Terry Pratchett i skyggen af Alzheimers

Terry Pratchett

Den britiske fantasy-forfatter Terry Pratchett kunne i december 2007 fortælle sine fans (og andre) at han var diagnosticeret med en sjælden form for Alzheimers sygdom, i et indledende stade. Den bagerste del af hans hjerne degenererer. En barsk besked. Retningen er klar, selv om hastigheden er ukendt.

Frankly, I'd prefer that Alzheimer's was the victim - Terry Pratchett

Derfor gav han ikke op. Der skulle skrives flere bøger, arbejdes videre på hans kendte serie Diskverden (Discworld). Holde dampen oppe så længe som muligt. Han søger behandlinger i håb om at kunne sinke sygdommens udvikling. Helbredelse er ikke nogen mulighed. Har udskiftet sine amalgam (kviksølv) fyldninger i tænderne, det kunne måske være af betydning. Han har doneret et stort beløb til forskning i Alzheimer's sygdom.

Terry Pratchett, eksperimentel behandling

Terry Pratchett har også stået frem i medierne, og talt om sygdommen og dens udvikling. Bryder tabuer. Ingen grund til at sætte sig i en skamfuld krog, som mange med diagnosen ellers gør. Han har tænkt sig at blive ved med at råbe og skrige hele vejen ned. Uden at ville ynkes.

Skaderne begynder at markeret sig. Svært at finde ord. Lidt som en ordblind. Bogstaverne på tastaturet. En stor udfordring at tage slips på. Ved sidste Discworld konference, december 2008, læste han op fra en af sine romaner. Snublede over ordene. "Undskyld, skyggerne falder igen hen over siden. Undskyld". Begyndte forfra. Igen og igen. Skyggen blev ved med at komme i vejen. Publikum på randen af tårer.

Terry Pratchett: Reaper Man - A Discworld Novel

Han har også måttet forholde sig til sin død, og vejen dertil. Havde allerede længe accepteret tanken om aktiv dødshjælp, eutanasi. Hans synspunkt er at når der helt klart ikke er noget "mig" tilbage, vil det være fornuftigt at skaffe sig af med resterne på en smertefri måde. Han har ikke brug for at hans krop lever efter at han er væk.

Hans holdning afspejler sig også i en scene fra Discworld bogen Night Watch. Hovedpersonen, Samuel Vimes, stødte på nogle nedbrudte sjæle.
And some were dead. Others were ... well, if they weren't dead, if they'd just gone somewhere in their heads, it was as sure as hell that there was nothing for them to come back to. The chair had broken them again and again. They were beyond the help of any man. Just in case, and without any feeling of guilt, Vimes removed his knife, and... gave what help he could.
Det skrev Terry Pratchett længe før han vidste at han selv kunne få brug for en handlekraftig hjælper.

Ved nytårstid blev han adlet, Sir Terry Pratchett.

Terry Pratchett



Logo sommerfugl